Praktijk en Theorie Google Adwords

Google Adwords is een zeer krachtig advertentieplatform. De vele functies in Google Adwords maken het jou mogelijk om je doelgroep heel gericht te bereiken waardoor je tegen relatief lage kosten goede resultaten kan behalen.

Je eerste kennismaking met Google Adwords kan nogal overweldigend zijn en de ontwikkelingen in Adwords volgen elkaar snel op. Deze course is bedoeld om jou op weg te helpen hoe je zelf een Adwords-campagne kan opzetten. De belangrijkste principes en en begrippen worden uitgelegd. Tevens zijn er tips hoe je bestaande campagnes kan verbeteren.

Let op: Deze course is geen complete handleiding. Adwords biedt zoveel mogelijkheden en veranderd meerdere keren per jaar. Desondanks hebben wij geprobeerd om de meest belangrijkste basisprincipes uit te leggen. Wil je je specialiseren in Google Adwords volg dan de online cursus: Digitale Werkplaats voor Studenten.

Introductie Adwords:

Bij Google advertenties denken de meeste van jullie meteen aan de advertenties die in de zoekmachine van Google getoond worden. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘viltstiften’ dan verschijnen er gesponsorde zoekresultaten (advertenties) op de zoekresultaten pagina (SRP) waarin viltstiften aangeboden worden. De advertenties worden Adwords-advertenties genoemd. Veel bedrijven gebruiken Adwords-advertenties.Bij circa 80% van de koop- en oriëntatietrajecten speelt Google een zeer dominante rol.

Video:

Adwords uitgelegd video
Bekijk in 4 minuten wat Adwords is.

 • je kunt snel veel nieuwe bezoekers op je site krijgen. (Sneller dan bij SEO)
 • je krijgt rapportages op basis waarvan je inzicht krijgt of je advertentie campagne ook werkelijk bijdraagt aan je bedrijfsdoelstellingen
 • je bepaalt zelf hoeveel je besteedt per campagne
 • je bepaalt zelf bij welke zoekwoorden jouw advertentie getoond wordt
 • je kan per zoekwoorden-groep een andere advertentie tonen om zo beter in te spelen op de wensen van je potentiele klanten
 • je hebt een groot bereik

Google Awords omvat meer dan alleen de advertenties op de zoekresultaten pagina (SRP). Wist je dat veel banneradvertenties op websites zoals De Telegraaf, Dumpert, Nu.nl via Google Adwords worden geplaatst?

Bereik:

Ruim 90% van de Nederlanders maken gebruik van de Google zoekmachine. Niet alleen op desktop PC’s maar ook op laptops, tablets en smartphones. De advertentieruimte op Google wordt ook wel het Google zoek-netwerk genoemd. Het bereik van Google is niet alleen beperkt tot de zoekmachine. Via het Google Adwords platform kan je ook op ruim twee miljoen andere websites en apps adverteren. Dat wordt het Google Displaynetwerk genoemd. Via dit displaynetwerk kan je wereldwijd ruim 80% van de internetgebruikers wereldwijd bereiken.

Relevantie:

Adwords is de belangrijkste inkomstenbron voor Google. Ruim 86% verdienen zij met advertenties verkopen. Je zou dan ook verwachten dat Google alle legale en illegale trucjes inzet om bedrijven te misleiden tot meer adverteren op het Google netwerk. Dit is echter niet de aanpak van Google. Google hanteert de mantra “Don’t be Evil”. Bij hen staat de klant centraal. Want hoe enthousiaster jouw bedrijf is met de resultaten van het adverteren op Adwords, des te meer jij zal gaan adverteren. Google hanteert de stelling “De klant staat centraal”. Zij willen alleen relevante advertenties tonen. De advertenties moeten nuttig zijn voor de zoekmachine gebruikers. Want dan zal de bezoeker eerder op een advertentie klikken en dat is goed voor de adverteerde en ook voor Google.

Is jouw advertentie relevant? Hoe relevanter jouw advertentie is des te eerder Google Adwords jouw advertentie toont in plaats de advertentie van jouw concurrent. De relevantie drukt Google uit in een kwaliteitsscore. Advertenties met een hoge kwaliteitsscore plaats Google op de beste posities en is je advertenties super relevant dan heb je kans dat je beloond wordt met lagere kosten per klik op jouw advertentie.

De kwaliteitsscore stimuleert adverteerders om interessante en relevante advertenties te maken

Kosten per advertentie

Als adverteerder bepaal je vooraf hoeveel geld je per dag wilt uitgeven (budget). Ook bepaalt de adverteerder vooraf wat maximaal per klik op een advertentie berekend wordt (CPC).
Jij als adverteerder heb volledige controle over je uitgaven.
Je betaalt alleen als er op jouw advertentie geklikt wordt, niet voor het aantal keren dat de advertentie vertoond is. Het is wel mogelijk om Adwords in te stellen op betalen per aantal vertoningen. Dat is handig als je de naamsbekendheid van jouw merk of bedrijf wilt verhogen.
In deze cursus gebruik je alleen de Cost Per Click (CPC) methode. De Cost per View (CPV) is out-of-scope in deze cursus. Bekijk de online cursus “Digitale werkplaats voor studenten” voor meer uitleg over CPC, CPA, CPV en andere verrekenmethoden.

De kosten per clic verschillen sterk. Advertenties voor luxe cruisevakanties en levensverzekeringen kunnen oplopen van wel €2 tot €12 per click. Voor pennen en stiften bedraagt de gemiddelde kosten per click €0,18 tot €0,43. Maar als jouw advertentie inclusief de landingspagina waar de advertentie naar verwijst super relevant is, dan is de kans groot dat je een lager tarief betaald.

Contextueel adverteren

Contextueel adverteren is dat jij adverteert met een relevante advertentie op het moment dat jouw doelgroep daar echt in geïnteresseerd is. Jij bent op dit moment waarschijnlijk niet geïnteresseerd in ‘kleurboeken voor volwassenen’. Het heeft dan ook geen zin om jou daar advertenties over te tonen. Maar als jij een creatief cadeau zoekt voor de verjaardag van je schilderende tante dan kan de advertentie wel relevant zijn. Zoek jij dan in Google op “creatief cadeau voor tante” dan is de kans groot dat jij op de advertentie klikt.

Contextueel adverteren is dus zeer krachtig en efficiënt.

Remarketing

Is het jou opgevallen dat als jij op bv Zalando rode schoenen heb bekeken, maar deze toen niet hebt gekocht, dat je daarna ineens dagenlang advertenties te zien kreeg over rode schoenen? Dat is remarketing.
Met remarketing kan je twijfelaars misschien alsnog tot aankoop verleiden.

Adwords varianten

Adwords Express

Google biedt verschillende versies van Adwords. Kleine bedrijven en ZZP’ers die weinig kennis van Adwords hebben of weinig tijd kunnen gebruik maken van Adwords Express. Google regelt dan het adverteren zoveel mogelijk zelf. Jij hebt er dan geen controle op waar en wanneer je advertenties getoond worden. Jouw advertentie kan dan bijvoorbeeld op een website staan waar jij echt niet gevonden wilt worden. Adwords Express is out-of-scope in deze cursus.

Google Adwords standaard

Met Google Adwords Standaard kan jij wel alles zelf instellen en regelen. Deze methode gebruik je in deze cursus en is het populairst bij middelgrote en zeer grote bedrijven

Google Grants

Google Grants is een sponsorprogramma voor goede doelen. Als jouw goede doel voldoet aan de toelatingscriteria dan krijg je van Google een gratis advertentie budget van $10.000 per maand. Voor meer informatie kijk op de aanvraag en uitlegpagina’s van Google Grants.

Google MCC

Reclame bureaus, Online Marketing bureaus en multinationals kunnen via het My Clients Centre (MCC) toegang krijgen tot meerdere Adwords accounts. Zij hoeven dus niet telkens in- en uit te loggen per Google account. Ook krijgen zij extra betaal mogelijkheden met aparte facturen per account. Bezoek de Google MCC-pagina’s voor meer uitleg

Google Adwords Certificering

Voor het krijgen  van een goede stageplaats op een online marketing afdeling of online bureau is het aan te raden om het Google Adword certificaat te hebben.
Google heeft een speciale website waar jij dat certificaat kan krijgen. In de Google Digitale Werkplaats kan je meerdere certificaten behalen na het bekijken van instructie video’s, quizen en beantwoorden van multiple-choice vragen.

[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Voorbereiding voor Adwords” tab_id=”1519574672873-8-3″][vc_column_text]Starten met Google Adwords is heel eenvoudig. Je maakt wat advertenties, koppelt die aan zoekwoorden en stel een budget en bied bedrag in per klik.

Deze makkelijke aanpak zorgt er voor dat veel bedrijven teleurgesteld zijn in de resultaten. Waren zij gestart met het bepalen van hun doelstellingen en op basis van deze doelstellingen hun advertentiecampagnes ingesteld dan hadden zij een veel betere resultaten gescoord.

Stap 1: Wat wil je bereiken?

Wat is jouw belangrijkste doelstelling? Wil jij dat men een bepaald product koopt of wil jij dat men een bepaalde pagina bezoekt?
Hoe meet je of dit doel bereikt is? En wat doe je als de verwachte resultaten uitblijven? Wat ga je dan aanpassen?

Doelstellingen bepalen:

De meest gebruikte methode om doelstellingen te bepalen is gebruik te maken van de customer journey. Dit model gaat er van uit dat de klant een journey (reis) aflegt. (er zijn vele varianten van de customer journey van simpel tot zeer gedetaileerd, in deze course gaan wij uit van een vereenvoudigd model)

See-Think-Do

Het sterk vereenvoudigde model See-Think-Do customer journey model kent drie fasen. De laatste fase ‘Do’ is de meest belangrijke. Dan doet de bezoeker wat jij graag wilt. Bijvoorbeeld inschrijven op jouw nieuwsbrief of het aanschaffen van jouw stiften.
De andere twee fasen “See” en “Think” zijn niet minder relevant. De meeste mensen doorlopen deze twee fasen om uit eindelijk tot actie over te gaan.

Het is niet zo dat iedereen exact deze drie stappen doorlopen. Maar meestal begint men met de ‘See’ fase.

See-fase

Bv men ziet een mooi gekalligrafeerde kerst kaart en denkt “dat wil ik ook maken”. Dat vindt plaats in de ‘See’ fase. Men is dan nog niet bekend jouw merk ef product. In de ‘see-fase’ gata het dus vooral om zichtbaar zijn en naamsbekendheid krijgen.

Google Adwords kan je daarvoor gebruiken met banners en video. Klikt men daarop dan weet je dat je See-fase succesvol was.

Think-fase

In de ’think-fase’ is jouw potentiële klant al verder in de customer journey. Men weet dan al wat meer van jouw merk of product. Zij zijn zich dan aan het oriënteren. Ze zijn op zoek naar een gerichte oplossing voor een probleem.
In ons voorbeeld weet de klant dat er specifieke stiften zijn om mee te kalligraferen. Zij weet al dat dat Edding een betrouwbaar merk is.

In Google Adwords kan je voor deze mensen advertenties maken die bij bepaalde zoekwoorden getoond worden.

Do-fase

Nu krijg je de meest belangrijke fase. Je potentiële klant is zo ver dat ze weten welk merk en welk type product zij willen kopen. Ze hebben nog een laatste zetje nodig.

In deze fase wil je natuurlijk dat ze jouw site bezoeken en bestellen.

Tip: Als retailer heb je meestal een beperkt budget. Ga daarom niet jouw beperkte budget gebruiken aan het inspireren van een je doelgroep (Think-fase). Je hebt in deze fase geen zekerheid dat zij werkelijk iets gaan kopen.
Richt je juist op mensen in de ‘Do-fase’. Die weten al welk merk en type edding-stift zij willen kopen. Gaat jouw advertentie precies over die stift en wordt jouw advertentie getoond dan is de kans groot dat ze deze ook bij jou kopen.

KPI’s bepalen

KPI is de afkorting voor Key Performance Indicators. KPI’s zijn concrete doelen die je per fase bepaalt. Een KPI bevat altijd een aantal en een tijdeenheid. Bijvoorbeeld: In de periode van Oktober tot en met December 2018 kopen 12 klanten 31 Edding kalligrafie stiften in mijn website.

See-KPI’s

voorbeelden van See-KPI’s zijn:

 • 100 vertoningen onder de doelgroep in 2018
 • 20 clicks op de banner in maart 2018
 • 40% van de bezoekers in december 2018 bezoeken de website ook in januari 2019
 • 2% van de nieuwsbrief ontvangers clicken door naar de website binnen 30 dagen na ontvangst

Aantal vertoningen, weergavefrequentie en doorclick (CTR) cijfers vind je terug in de Adword beheertool.

Think-KPI’s

Bezoekers in de ‘Think-fase’ zijn zich aan het oriënteren. Met een banner-advertentie die getoond wordt aan mensen die al eerder in je site zijn geweest heb je een grote kans dat zij terugkomen en ook bij jou gaan kopen. Dit wordt Remarketing genoemd.

Je kan ook je zoekwoorden afstemmen op de ‘Think-fase’. Bijvoorbeeld met de zoekwoorden “Stiften voor kalligraferen van kerstkaarten”. De zoeker weet dan wat hij of zij zoekt, maar nog niet welk merk of type. De zoeker is zich nog aan het orienteren.

Voorbeelden van Think-fase KPI’s zijn:

 • bezoekers die twee producten op je site bekeken hebben
 • bezoekers die je blog en daarna jouw site bezocht hebben

Do-KPI’s

De Do-fase is jouw belangrijkste fase. In de Do-fase gaan zij dat doen waar jij alle moeite voor heb gedaan.
Advertetie campagnes die hier goed werken zijn tekstadvertenties die getoond worden bij heel specifieke zoektermen. Bijvoorbeeld als iemand in Google zoekt op “Edding 753 goud” Deze zoekopdracht is zo specifiek dat je weet dat deze klant deze wilt gaan kopen. En aan jou is de taak om een advertentietekst te maken waardoor deze zoeker in jouw webshop komt.

Voorbeelden van Do-KPI’s:

 • aankoop in jouw webshop
 • inschrijving voor jouw nieuwsbrief
 • het schrijven van een beoordeling (review)

Van See naar Think naar Do

Jouw belangrijkste taak is zoveel mogelijk mensen in de ‘Do-fase’ te krijgen.  Heb je voldoende budget dan kan je de See- en Think-fasen ook inzetten. In de See- en Think fase kan je proberen het email adres van je doelgroep te krijgen. Daarna kan je in je nieuwsbrief de klant weer naar je webshop trekken. Je kan de See- en Think fase ook gebruiken voor remarketing. Met behulp van cookies kan je geïnteresseerde webshop bezoekers op een later moment weer benaderen om weer terug te komen en tot kopen over te gaan.

KPI’s meetbaar maken

Zijn je doelen helder en concreet geformuleerd dan wordt het tijd om ze meetbaar te maken. Dat kan je met verschillende tools doel. In Google Adwords kan je het aantal viewers en clickers bekijken. Een andere populaire tool om het gebrag en de resulaten van je bezoekers te bekijken is Google Analytics. Google Aanlytics wordt in een andere course behandeld.

Doelen meten met Adwords

 • Vertoningen
 • Aantal clicken
 • Click Through Ratio (percentage dat door-clickt)
 • Weergave frequentie

en andere resultaten worden in Google Adwords en Google Analytics gemeten met behulp van een pixel (beeldpuntje). Voor elk doel moet een eigen conversiepixel gemaakt zijn. Zo’n conversiepixel is een klein stukje code. Zo’n pixel wordt geactiveerd zodra bijvoorbeeld de bedankpagina verschijnt als iemand wat besteld heeft.  Daarmee gaat een signaal naar Google Adwords dat er een conversie heeft plaats gevonden en welke advertentie hiervoor verantwoordelijk was.

Ook met Google Analytics worden je doelen doorgemeten. Google Analytics werkt iets anders dan Google Adwords. In Google Analytics (GA) worden je doelen uitgebreider doorgemeten. Je kan dan zelfs terugzien op welke knop geclickt is, welke pagina’s bekeken zijn, hoelang men op je site was, etc.
In de course Google Analytics wordt dit uitgebreid behandeld.

[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Je eerste Campagne” tab_id=”1519566595-2-8″][vc_column_text]In de voorbereidende module heb je de doelstellingen van je Adwords-campagne bepaalt. Aan deze doelstellingen heb je Key Performance Indicators (KPI)  gekoppel. Deze KPI’s geven jou richting in wat je wilt bereiken.

Je start nu je Google Adwords.

[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Advertentiegroepen” tab_id=”1519567323819-2-9″][/vc_tab][vc_tab title=”Zoekwoorden” tab_id=”1519567350206-3-1″][/vc_tab][vc_tab title=”Banner en Video campagnes” tab_id=”1519567371575-4-0″][/vc_tab][vc_tab title=”Advertenties” tab_id=”1519567407618-5-8″][/vc_tab][vc_tab title=”Aan de slag” tab_id=”1519567431672-6-3″][/vc_tab][vc_tab title=”Beheer en Optimalisatie tips” tab_id=”1519567458193-7-8″][vc_column_text]Google AdWords is sinds jaar en dag één van de meest interessante kanalen om online te adverteren. Adwords heeft nog steeds de hoogste Return On Investments (ROI) van alle online mediakanalen. Er zijn vele experts die handige tips&tricks delen waarmee jij je voordeel kan halen. Onderstaand enkele experts en natuurlijk Google zelf.

Help pagina’s van Google Adwords

Welke teksten en tekens mag je gebruiken in een advertentie?
Google wil hoogwaardige functionaliteit aan gebruikers leveren en vereist daarom dat alle advertenties, extensies en bestemmingen voldoen aan hoge professionele en redactionele normen. We staan alleen advertenties toe die duidelijk zijn, een professioneel uiterlijk hebben en gebruikers naar content leiden die relevant, praktisch en gemakkelijk te begrijpen is.

Helpcentrum voor Adwords
Breid uw vaardigheden uit met AdWords-trainingen

Blog van Karel Geenen

Karel Geenen is één van de experts op het gebied van Adwords adverteren en in zijn blog geeft hij handige voorbeelden.

Tips en tools voor een doeltreffend AdWords zoekwoordonderzoek
Een zoekwoordonderzoek maken voor een AdWords campagne is niet voor iedereen even gemakkelijk. Om een goede start te maken en te weten waar je op moet letten, geef ik je graag uitleg en een aantal tips.

Online adverteren: bied niet te laag per klik
De kosten die je per klik betaalt, zijn opgebouwd uit een aantal variabelen (waaronder de kosten die je per klik instelt). Er zijn echter ook nog andere variabelen, zoals het doorklikpercentage en de kwaliteit van de campagne.

Online adverteren? Dit zijn de twee belangrijkste do’s en dont’s!
In deze blog vind je de 2 belangrijke do’s en don’ts wanneer je aan de slag gaat met online adverteren: doe er je voordeel mee!

Een remarketing strategie: heb jij er al één?
Met display remarketing kun je iemand opnieuw benaderen die al eens op jouw website is geweest.

Experimenten opstellen voor een betere biedstrategie
Een stappenplan over het instellen van je biedingen met heldere uitleg.