SEO Theorie en Tips

Praktijk en theorie SEO

SEO-praktijk en theorie voor webshopsHet optimaliseren van je webshop om zo’n hoog mogelijke omzet te krijgen is complex. Je moet relevante bezoekers naar je webshop lokken. En als ze op jouw pagina zijn, dan moet je ze verleiden tot het aanschaffen van jouw producten.

Om jou te helpen in de klas en thuis zijn diverse praktijkopdrachten hieronder verder uitgewerkt. Gebruik het om je verder te verdiepen in de mogelijkheden en in het praktisch toepassen van de tips. Als je een Google-zoekopdracht uitvoert krijg je binnen een 1/2 seconde zoekresultaten. Altijd al benieuwd geweest hoe Google aan deze informatie komt? In deze korte video (3:30 min) zie je hoe het allemaal werkt.

Hoe werkt een zoekmachine video[]

Wat betekent SEO?

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie)

Het doel van SEO is om jouw belangrijkste pagina’s zo hoog mogelijk in de gratis zoekresultaten te krijgen van oa. Google en Bing zoekmachines. De zoekmachine bepaalt geheel zelfstandig of jouw pagina bovenaan komt te staan in het SEO-blok .

Let op: Google past meerdere keren per jaar de layout aan van hun pagina’s. Het kan zijn dat de afbeelding in je cursusmateriaal tijdelijk niet meer de meest recente is. De theorie erachter is meestal nog wel valide.

Waar vind ik SEO-resultaten?

Elements in a search engineWanneer je in Google, Bing of de Yahoo Search engines een zoekopdracht intoetst dan krijg je vervolgens een pagina met zoekresultaten. De zoekresultatenpagina (SRP = Search Result Page) bestaat bij Google (Nederlands meest populaire zoekmachine) uit drie onderdelen.

  • De productafbeelding met erbij de prijs en winkel vermeld (Google Shopping module),
  • de Adwords advertenties (SEA = Search Engine Advertising)
  • en SEO waar dit hoofdstuk over gaat.

SEO en Shopping zijn in andere hoofdstukken behandeld.

Voor SEA en Google Shopping moet je betalen. SEO is gratis.

Waarom moet ik hoog in de zoekresultaten staan?

Ruim 82% van de zoekmachine gebruikers kijken niet verder dan de eerste vier resultaten in een zoekmachine. Sta je dus niet in de top vier van de zoekresultaten, dan heb je nog hooguit 18% kans dat men jouw pagina bezoekt.

Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld en om te blijven moet Google er voor zorgen dat zij haar gebruikers de meest relevante, waardevolle resultaten tonen.

Om jouw producten en pagina’s aan zovele mogelijk zoekers te tonen moet je er voor zorgen dat Google jouw pagina het beste vindt passen bij de zoekopdrachten van hun gebruikers.

Omzet per kanaal Hoe belangrijk is SEO voor mijn omzet?

Zoekmachines gaan je belangrijkste bron voor klanten zijn.  In dit voorbeeld is 65,4% van de omzet afkomstig via SEO (gratis) en 13,27% via SEA (betaald). De zoekmachines leveren deze webshop bijna 80% van de omzet.
De andere bronnen van klanten zijn o.a. Social Media (0,86%), nieuwsbrieven (1,87%) en blogs die naar de webwinkel verwijzen (3,13%). Klanten die meteen de URL intoetsen zijn goed voor 14,72% van de webshop omzet.

Met 65,4% is SEO dus de meest belangrijke bron om kopende klanten in je webshop te krijgen.

On-page en Off-page SEO

On-page SEO zijn de teksten en de indeling van je teksten op de pagina zelf. Deze kan je geheel zelfstandig optimaliseren.

Off-page SEO zijn alle factoren die buiten je webshop om bijdragen aan een hogere populariteit van je webshop in de ogen van Google en Bing. De meest belangrijke factor is de back-link. Back0links zijn linkjes op andere websites die naar jouw pagina gaan. Het krijgen van back-links (off-page SEO) is een vak apart.

Hoe bepaalt een zoekmachine of jouw pagina de beste is?

  1. Zorg voor relevante content (teksten, afbeeldingen, video’s, infographics, etc)
    1. Wat is relevante content? Relevant is datgene wat belangrijk is. Relevant betekent hetzelfde als essentieel. Bij een bepaald onderwerp vormt datgene wat relevant is de essentie van het betreffende onderwerp. Wat relevant is kan van persoon tot persoon verschillen. Het kan dus nodig zijn om meerdere tekstblokken op een pagina over het zelfde onderwerp of product te hebben. Jij kan denken dat het relevant is voor je doelgroep, maar vindt de zoekmachine dat ook?
  2. Zorg voor een overzichtelijke indeling van je webshop.
    1. Is het voor bezoekers en zoekmachines wel duidelijk waar je website over gaat? Kan Google wel zien wat er achter die mooi vormgegeven pagina op je webshop zit?
  3. Zorg voor linkjes van andere websites en social media naar jouw pagina.
    1. Jij zorgt voor zoveel mogelijk linkjes naar jouw webpagina, maar is Google daar wel mee eens? Wat nou als de websites die naar jouw pagina linken allen een slechte reputatie hebben bij Google?

White hat en Black hat SEO

Je kan valsspelen om snel een hoge positie te krijgen in de zoekresultaten. Zo kan je linkjes naar jouw pagina kopen. Je kan de zoekrobot (de crawler) misleiden met content die niet voor de bezoeker zichtbaar is en vele andere trucjes zijn in te zetten. De praktijk leert dat zoekrobots en zoekmachines dit valsspelen snel in de gaten hebben en jou daarvoor straffen. Zo is ooit autofabrikant BMW een tijdje uit Google gegooid omdat zij de zoekrobot misleidden.

Black hat SEO is het negatief beïnvloeden van de zoekrobots door je website niet confomr de Google regels te optimaliseren.

White hat SEO is het optimaliseren van je pagina’s om zo de bezoeker relevante content te bieden waar de bezoeker werkelijk wat aan heeft.

Mijn gewijzigde pagina staat nog niet in Google

De zoekrobot bezoekt jouw pagina eens in de zoveel tijd. De zoekrobot moet zoveel websites bezoeken dat er keuzes gemaakt worden hoevaak een website bezocht wordt. Dat kan maandelijks zijn als jouw website weinig bezoekers en weinig nieuwe content heeft. Het kan elke uur zijn als jouw webshop veel populaire nieuwsberichten en vele bezoekers heeft zoals een krant.

Jouw webshop heeft nu nog weinig bezoekers. Vandaar dat de zoekrobot niet elke dag jouw website komt inspecteren op nieuwe of gewijzigde pagina’s.

SEO gaat om relevantie voor jouw bezoeker

SEO gaat om relevantie. Is de content die jij aanbiedt echt relevant en actueel voor de gebruiker? Zo ja, dan wordt je beloond met een hoge vermelding op de SRP en krijg je veel verkeer naar jouw webshop.

Omdat je verschillende type bezoekers naar je webwinkel trekt, moet je dus ook verschillende soorten content op je pagina hebben staan. Bijvoorbeeld iemand die nog nadenkt over welke schrijfstift hij nodig heeft om te schrijven op hout, heeft een andere content behoefte als iemand die al weet welk model schrijftstift hij nodig heeft, maar wilt weten in welke kleuren die leverbaar zijn.

Die verschillende content hoeft niet op verschillende pagina’s te staan. Vaak kan je die combineren op één pagina.
Door slim te spelen met keywords kan je de zoekrobot op een eerlijke manier duidelijk maken wat de content is. In het volgende hoofdstuk ga je keywords leren toepassen.[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Keywords” tab_id=”1518961283-2-62″][vc_column_text]

Keywords

Het woord “keywords” kent meerdere betekenissen en vaak worden de definities door elkaar gehaald door sitebouwers. Ook zijn er zoekmachine experts die verkeerde krachten toedichten aan keywords of ze voorzien van onjuiste of achterhaalde omschrijvingen. Keywords zouden niet meer werken, of toch weer wel. Ze zijn belangrijk maar Google gebruikt ze niet. Maar waarom staan ze dan wel bij Google Adwords? Op internet zal je veel onzin en verouderde info over het gebruik van trefwoorden tegenkomen!

Op internet zijn diverse pagina’s te vinden (voornamelijk uit 2002) met verhalen over de dood van alle metatags en meer van dat soort onzin. Ook zijn er zogenaamde experts die je op het verkeerde been zetten met berichten dat Google totaal geen metatags gebruikt. En omdat heel veel mensen teksten van elkaar overschrijven of stukjes tekst klakkeloos overnemen is het verhaal zogenaamd bekend. Veel mensen geloven dat “De Chinese muur het enige bouwwerk is dat vanuit de ruimte zichtbaar is!” Dit is natuurlijk je reinste flauwekul; iedere snelweg is breder en beter verlicht! Maar toch….

Wees daarom kritisch in de adviezen die je krijgt. Beredeneer zelf of zo’n advies Google helpt om hun bezoekers de juiste pagina te tonen. Het belangrijkste voor een zoekmachine is dat hun bezoekers terug komen omdat ze vorige keer goed geholpen zijn. Voor Google is het dan ook van het grootste belang dat zij hun bezoekers meteen de beste pagina tonen.

Waarom Keywords gebruiken voor je webshop?

Meer dan 75% van alle transacties beginnen met het intoetsen van zoekwoorden in een zoekmachine. Het is dus belangrijk dat jij deze zoekwoorden ook gebruikt in jouw pagina’s. Verwerk deze zoekwoorden (keywords) op een leesbare en logische manier in je teksten en headers. Op die manier kunnen zoekrobots de link leggen tussen zoekwoorden (keywords) in de zoekopdracht en keywords op jouw pagina.

Als je Posca stiften verkoop die op steen kunnen schrijven en op papier, dan wil je dus graag dat die pagina gevonden wordt op de zoekwoorden ‘Posca’ en ‘schrijven op papier’ en ‘schrijven op steen’.

Zoekrobots snappen hoe de Nederlandse taal in elkaar zit en straffen onzin teksten. Het 10 keer herhalen van ‘Posca’ en ‘schrijven op papier’ wordt gezien als spammen en afgestraft. Maak logische en relevante zinnen waarin deze keywords terug komen.

De keyword checklist

De keyword checklist is een lijst met plaatsen waar het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden moeten staan om goed gevonden te worden door zoekmachines. Deze checklist gebruik je voor elke pagina van je webshop.

Keyword vuistregel:

Hoe verder naar voren een keyword staat, des te meer waarde een zoekmachine aan dat woord toekent.

Vergelijk het met een brochure tekst. Daarin worden ook de belangrijkste zaken eerst besproken en dat wat aan het eind komt zijn meestal beleefdheden die minder relevant zijn.

Het is dus aan te bevelen om je teksten van boven naar beneden te optimaliseren. Per pagina focus je in eesrte instantie het liefst op één relevant keyword cq onderwerp.

Ga je meerdere onderwerpen op een pagina behandelen dan is de relevantie onduidelijker voor de zoekmachine en zal jouw pagina een lagere beoordeling krijgen.

Aangeraden wordt om zo veel mogelijk relevante teksten voor elke zoekopdracht te maken.

De Title Tag

wat is ene title-tag en meta description?Vermelding van het keyword in de title tag is voor Google een indicator waarover de pagina gaat.

Je kan een Title Tag vergelijken met een titel van een boek.

Praktijk tips Title tag:

  • Zorg dat het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden zo ver mogelijk vooraan staat in de Title Tag.
  • Stop niet teveel keywords in een Title tag
  • Herhaal niet te veel het keyword in een Title tag, dat maakt je titel onaantrekkelijk

Meta Description

Elke pagina in jouw shop heeft zijn eigen title tag gevolgd door een Meta Description. De Meta Description is de omschrijving van de pagina.

Praktijk tips Meta Description:

  • Verwerk relevante keywords in de meta description
  • Schrijf de meta description als een pakkende tekst waarop mensen willen klikken in Google. Aan alleen maar gevonden worden heb je weinig. Je wilt dat men jouw pagina ook werkelijk gaat bezoeken.

Controleer broncode of Title Tag en Meta Description correct vermeld zijn.

Voorbeeld Meta Tag en Meta description in HTMLWebpagina’s bestaan uit oa. HTML-code. Zeg maar de programmeertaal op basis waarvan jouw browser de pagina opmaakt. Deze bron-code kan je zelf ook lezen en met een beetje inspanning kan je deze ook zelf begrijpen.

Broncode bekijken in je browser:

  • Bij Windows PC’s werkt vaak de short-cut: Ctrl + U
  • Bij Macbooks werkt vaak Option + Command + U

Of probeer:

Chrome browser broncode bekijken:

Open de gewenste pagina in je webshop en klik met de rechtermuis. Kies in het menuutje dat verschijnt op “Paginabron weergeven”

Safara browser broncode bekijken:

Open de gewenste pagina in je webshop en klik met de rechtermuis. Kies in het menuutje dat verschijnt op: “Toon paginabron”

Internet Explorer broncode bekijken:

Open de gewenste pagina in je webshop, klik in het browser menu op ‘View’ en vervolgens op ‘Source’.

Keyword Tag

Tot 2007 telde ook de Keyword Tag mee in je SEO bepaling. De Keyword Tag was een lijstje van trefwoorden die een beeld gaven over de inhoud van de pagina. Hiervan werd zoveel misbruik gemaakt dat Google deze Keyword Tag tegenwoordig niet meer gebruikt.
Enkele minder populaire zoekmachines gebruiken soms nog de Keyword Tag. Biedt jouw Content Management Systeem (CMS) de mogelijkheid om Keyword Tags in te vullen doe het dan wel en vermeld daarin de zoekwoorden die echt relevant zijn voor jouw pagina.

De H1 (kop 1)

Je tekst begint meestal met een titel gevolgd door paragrafen en alinea’s. Deze paragrafen en alinea’s kunnen tussenkoppen hebben.

Om de zoekrobot van Google te helpen begrijpen waar de pagina over gaat begin je altijd met een H1-kop ook wel heading 1 genoemd.
Normaliter wordt de H1 maar 1x per pagina gebruikt. Vergelijk het met een hoofdstuk in een boek. Hoofdstukken met twee titels snap jij ook niet, laat staan dat zo’n zoekrobot het begrijpt.
Voor tussenkoppen in je tekst gebruik je een H2, H3, etc.

Tips mbt H1 (Header 1)

  • Er is maar 1 H1 per pagina
  • De H1 mag hetzelfde zijn als je Title Tag van die specifieke pagina
  • Plaats de keywords waar je op gevonden wilt worden zoveel mogelijk vooraan zolang de tekst maar logisch blijft

Eerste alinea

Ook hierbij geld weer: ‘Hoe meer naar voren, des te meer waarde het woord heeft’. Vandaar het advies om het keyword waarop je gevonden wilt worden meteen in het eerste gedeelte van je alinea staat, bij voorker als eerste woord zolang het correct Nederlands blijft.

  • Zorg dat keyword in begin van de alinea staat
  • Je kan het keyword een aantal malen bovenaan je tekst laten terug komen in plaats van je hele pagina er mee vol te proppen.
  • Zorg dat je niet overdreven vaak het keyword gebruikt. Dat lijkt op spammen en wordt afgestraft.
  • Gebruik synoniemen in je tekst.
  • Gebruik correcte Nederlandse gramatica. Zoekrobots zoals die van Google zijn zo geavanceerd en hebben zoveel teksten al gelezen dat de robot prima Nederlands begrijpt en direct in de gaten heeft als je kromme zinnen gebruikt om ene betere SEO te krijgen. Google waarschuwt nooit, mara geeft direct strafpunten zonder dat jij wete waarom.

Vette teksten (dik gedrukt)

Keywords kan je extra benadrukken door het woord vet/dik te drukken.

  • Vet/dik drukken van zoekwoorden werkt één keer. Herhalen heeft geen meerwaarde voor zoekmachines als Google.

Tussenkoppen (H2, H3, ….)

De titel van je hoofdstuk heb je al met de H1 benadrukt. Om de leesbaarheid en begrijpbaarheid van je hoofdstuk te verhogen kan je tussenkoppen gebruiken. Deze tussenkoppen geven je tekst structuur. Google houdt van structuur en geeft zo’n pagina extra waardering.

  • Gebruik tussenkoppen om structuur te geven aan je hoofdstuk
  • In tegenstelling tot de H1 (Hoofdstuk mag je meerder malen een H2 (Paragrafen) gebruiken en een H2 kan je daarna weer van sub-paragrafen voorzien die een H3 hebben, etc.

Tools om je pagina te analyseren

MOZ toolbar

De gratis MOZ toolbar maakt het jou gemakkelijk om je pagina te analyseren. Je ziet dan snel wat je Title Tag, Meta Description, tussenkoppen etc zijn. De MOZ toolbar wordt als extensie in je Chrome browser gezet. Zodra je een pagina bezoekt (ook die van je concurrent) zie je meteen de informatie over de betreffende pagina.
Since de laatste update van MOZ hapert de toolbar. Als MOZ werkt is het ene prima tool, maar je hebt ook kans dat de toolbar er weer een dag uit ligt.

alternatief

SEO&Website Analysis van Woorank is een variant op de MOZ toolbar. Ook deze vind je in de Extensies van Google Chrome.

Keyword dichtheid

Gebruik het keyword waarop je gevonden wilt worden in de tekst van je gehele artikel. Experts hanteerden de afgelopen jaren de vuistregel dat tussen de 2% en 4% van je tekst het keyword gebruikt moet zijn. Dit is de mate waarin jouw keyword gebruikt wordt in het artikel.

Andere experts zijn het daar niet helemaal mee eens. Die stellen dat de tekst logisch moet zijn. Dat de tekst moet voldoen aan de Nederlandse taalregels. Wanneer je jouw keyword geforceerd terug laat komen dan lijkt het op spammen. Een natuurlijk ogende tekst scoort het best in zoekmachines.

  • Schrijf voor je lezer, niet voor een zoekmachine.
  • De zoekrobot van Google begrijpt de Nederlandse taal prima (dit in tegenstelling tot Bing). De Google zoekbot heeft snel in de gaten dat je keyword-stuffing gebruikt.

Keyword Stuffing

Keyword stuffing is het proppen van keywords in je teksten.

Voorbeeld van keyword stuffing is:

-De Edding 3000 marker is een marker die op alle ondergronden schrijven. Met de Edding 3000 kan je op hout schrijven en op metaal. Daarnaast kan je met de Edding 3000 ook op schoenen schrijven waarbij de Edding 3000 niet uitgeveegd kan worden. Koop daarom de Edding 3000 en schrijf op hout en metaal.-

Andere ‘black-hat SEO trucjes’ uit verleden zoals het gebruiken van lijsten onderaan een pagina wordt tegenwoordig ook afgestraft. Je ziet nu en dan nog webshops waarbij in de footer (onderaan de pagina) lijsten met merken en met plaatsnamen wordne vermeld in ene klein lettertype. Dit in de hoop dat als iemand zoekt op “Posca marker kopen in Utrecht” hun pagina getoond wordt. De zoekbots van Google zijn tegenwoordig zo geavanceerd en hebben zoveel kennis van de Nederlandse taal dat zij hier meeteen doorheen prikken en je een lagere positie geven.

Scoren op 1 keyword?

Voorgaande uitleg focust zich op het optimaliseren op één uniek keyword per pagina. Het is natuurlijk fantastisch dat jouw website op één keyword hoog scoort. Maar jouw webshop heeft veel meer producten dan één. Als webshop eigenaar moet je dus voor elk product op minimaal één keyword scoren. Dat houdt in dat je zeer veel pagina’s moet hebben om op elke variant van het product hoog te scoren. Dat is niet te doen. Vandaar dat je in je bestaande teksten ook afgeleide zoekwoorden gebruikt.

(ter info: als student ga je SEO voor twee maximaal drie product categorieën uitvoeren. Je gaat niet alle product categorieën optimaliseren, daarvoor ontbreekt het jou aan tijd.)

Afgeleide zoekwoorden

In de eerste plaats heb je jouw exacte keyword waar je op gevonden wilt worden. Van het exacte keyword bedenk je ook verwante zoektermen. Deze verwante zoektermen gebruik je naast je exacte keywords.

Brede zoektermen

Stel dat je gevonden wilt worden op “schrijven op metaal” dan kan je deze exact als keywordcombinatie gebruiken “schrijven op metaal”. Je kan er ook een brede zoekterm van maken. “Stift voor schrijven op metaal” en “Permanent marker voor schrijven op metaal”. De woorden staan er wel, maar aangevuld met andere woorden.
Door af te wisselen in woordgebruik blijft de tekst en leesbaarheid natuurlijker. Googles zoekbot is tegenwoordig slim genoeg om zinnen te ontleden en te begrijpen. Schrijf daarom uitgebreider.

LSI keywords en Synoniemen

Latent Semantisch Indexing KeywordsLSI is de afkorting voor Latent Semantic Indexing Keywords. Dat staat voor gerelateerde zoekwoorden en synoniemen. Deze woorden staan onderaan de SRP. Gebruik deze suggesties van Google want met het tonen van deze woorden laat Google zien dat er veel zoekvragen zijn over die woorden. Als je die woorden opneemt in je pagina krijg je meer verkeer.

Longtail Keywords

Bij vorige keywords hebben wij ons gericht op korte zoekopdrachten (short-tail search) bestaande uit één tot drie zoekwoorden. Deze gebruik je op relevante plaatsen op je pagina en kan je maximaal optimaliseren.

Longtail zoekopdrachten zijn zoekopdrachten met meer woorden. Daarmee krijg je meer inzicht in wat de bezoeker nu werkelijk zoekt.

Maar al te vaak willen SEO bedrijven en webmasters hoog scoren voor zoektermen zoals “zoekmachine marketing” en “zoekmachine optimalisatie”. Dit zijn zwaar beconcurreerde termen aangezien de websites die hierop willen ranken meestal gespecialiseerd zijn in het hoger komen in de zoekresultaten.

Waarom minder shorttail zoekwoorden?

Het kost ontzettend veel tijd om voor bovengenoemde zoekwoorden in de top 10 van Google te komen. Daarnaast is er geen enkele garantie dat het überhaupt lukt om zo hoog te scoren voor die veel bevochten termen en mocht het lukken dan duurt het misschien wel jaren. Waarom zou je dat willen?

Hieronder staat een afbeelding waarbij je ziet dat het keyword weliswaar een hoog zoekvolume (22.200) heeft maar daartegenover staat een hoge concurrentie (18.100). De kans dat jij in korte tijd een hoge positie krijgt is klein.

short tail search competitie

shortail zoektermen strategie

Al die tijd loopt de website bezoekers en omzet mis omdat in mijn ogen gewed wordt op één paard waarvan niet eens zeker is of het haalbaar is…

Google heeft inzicht gegeven in de verhouding tussen longtail en shorttail zoekopdrachten. Wat opviel is dat er veel vaker gezocht werd op longtail keywords dan op shorttail. De verhouding zie je hieronder in de afbeelding

verhouding longtail vs shorttailShortail:  schrijven op metaal
Longtail: Welke stift schrijft op metaal?
Longtail: Stift die schrijft op metaal
Longtail: Hoe schrijf je op roestig metaal?
Longtail: Handleiding voor schrijven op roestige metalen ondergrond

Vaak is er minder concurrentie op longtail zoekopdrachten, waardoor je meer zoekverkeer krijgt.

Hoe vind ik longtail zoektermen?

Gebruik je fantasie. bedenk wat jouw klant voor een zoekopdracht zal intoetsen in Google. Bedenk de vragen die jouw klanten hebben over jouw producten. Bedenk wat voor een oplossing jouw klant zoekt voor welk probleem.

Een artikel met het antwoord op een vraag is per definitie een longtail zoekwoord. Daag bezoekers uit om vragen te stellen op deze manier krijg je veel informatie over wat men wil weten, je zou daar vervolgens een artikel over kunnen schrijven.

Google suggest

In de zoekmachine Google zit een handig hulpmiddel verwerkt om lange zoekwoorden te vinden, namelijk Google Suggest.

keyword suggesties in Google

Zeker voor een nieuwe webshop met een lagere domeinautoriteit is het ideaal om snel gratis bezoekers naar een relevante pagina te krijgen. De kans is dan ook groter dat de bezoeker ook werkelijk tot aanschaf over gaat. Deze bezoekers zijn zo specifiek aan het zoeken dat zij eerder geneigd zijn om te kopen dan shorttail zoekwoord gebruikers.

MOZ Keyword Explorer

Een andere populaire tool is MOZ Keyword Explorer. Zij hebben een gratis versie waar je 20 zoekopdrachten per maand mee kan testen. https://moz.com/explorer

MOZ Keyword Analytics[/vc_column_text][/vc_tab][vc_tab title=”Kwaliteit strategie” tab_id=”1518961587586-7-9″][/vc_tab][vc_tab title=”Rijke content” tab_id=”1518961487399-2-1″][vc_column_text]

Wat is rijke content?

Je bezoekers willen op een prettige manier jouw content tot zich nemen. Alleen kale tekst vinden zij saai. Zij willen een multimediale aanpak. Zorg dat jouw pagina rijk aan content is. Hoe rijker jouw pagina is aan verschillende vormen van content des te hogere waardering krijg je van je bezoekers en ook je zoekmachines.

Rijke content voorbeelden:

  • tekst
  • afbeeldingen
  • audio
  • video (youtube, webinar, etc)
  • PDF
  • infographics
  • reacties van andere gebruikers
  • linkjes naar andere websites met aanvullende info
  • social media commentaar
  • etc

Zorg dat jij deze klanten wens invult. Zorg dat de pagina die jij de productcategorie die jij hoog in Google wilt krijgen voorzien is van relevante en rijke content.

Gebruik afbeeldingen

Afbeeldingen trekken de aandacht van je bezoeker. Afbeeldingen roepen bij de bezoeker associaties en emoties op. En omdat emotie boven ratio scoort kan jouw afbeelding ervoor zorgen dat de koper jou de order gunt inplaats van naar de concurrent te stappen. Bij aankoopbeslissingen is het vaak zo dat het emotionele brein al een beslissing heeft genomen, waarna de ratio het probeert goed te praten.

Emotie gaat boven ratio. Afbeeldingen zijn dus belangrijker dan tekst.

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines

Zoekrobots kunnen een afbeelding niet begrijpen. De zoekrobot moet raden wat de inhoud van een afbeelding is en gebruikt daarbij:

  • De bestandsnaam
  • Titel,
  • Alt tag
  • en ondertitel

Heet jouw foto IMG42315.jpg dan kan de zoekrobot niet raden waar de afbeelding over gaat. Geef een afbeelding een bestandsnaam waarin de gewenste keywords in zitten. Noem je afbeelding metaal-beschrijven-met-edding-3000-stift.jpg Waneer iemand zoekt op “Metaal beschrijven met stift” zoekt dan kan Google jouw afbeelding tonen.

Gebruik van, spatie, – of _ in bestandsnaam?

Gebruik het -teken in de bestandsnaam om de woorden te koppelen. Gebruik je spaties dan kan het zijn dat de link van je bestandsnaam wordt afgebroeken en niet meer werkt.

Gebruik het -teken ipv het _teken om de woorden te koppelen. Google ziet het -teken als een spatie terwijl het _teken er voor zorgt dat je afbeelding alleen getoond wordt als de zoektekst exact overeenkomt.

Dit probleem is echter steeds minder groot, maar als je toch bezig ben doe het dan meteen zo goed mogelijk..

Titel, alt tag en ondertitel

In je Content Management Systeem (CMS) kan jij eigen foto’s en afbeeldingen toevoegen. In je CMS wordt je meteen gevraagd om Titel, alt tag en ondertitel in te vullen.

Titel wordt getoond in ene kleine pop-up als je met je muis over een afbeelding gaat.

Alt tags zijn alternatieve titels voor als de afbeelding nog niet geladen wordt in de browser.

Ondertitel is het onderschrift dat onder je afbeelding getoond wordt. Soms is het handig om je afbeelding van een relevante ondertitel te voorzien. Bijvoorbeeld als jij niet de eigenaar van de afbeelding bent en jij de bron van de afbeelding wilt tonen ivm auteursrechten.

Tip:

  • Geef iedere afbeelding een uniek bestandsnaam, een unieke titel een unieke alt-tag
  • Zorg dat deze de keywords bevatten
  • Als je pagina meerdere afbeeldingen bevat, noem ze dan niet edding1,jpg, edding2.jpg, edding3.jpg

Auteursrechten

Google zal je niet direct bestraffen voor het gebruiken van afbeeldingen zonder toestemming van de eigenaar. Maar de eigenaar kan jou wel aansprakelijk stellen.

Gebruik jij afbeeldingen die je van andere websites heb overgenomen zonder toestemming van de eigenaar, dan kan de eigenaar jou een schadevergoeding vragen. Gaat het om een foto van bijvoorbeeld een professionele fotograaf die jij zonder toestemming van een kranten website heb gekopieerd, dan kan de schadeclaim al gauw tussen de €300 en €800 bedragen.  De rechter heeft dergelijke claims de afgelopen maanden regelmatig toegekend. Vooral commerciële websites, zoals jouw webshop, komen niet meer weg met ‘Sorry’.

Gebruik geen illegaal verkregen afbeeldingen!

Schadeclaims zijn voor jouw rekening!

Mocht je afbeeldingen willen gebruiken van andere bronnen, neem dan contact met die bron op en vraag per email toestemming. Zorg er minimaal voor dat je in de ondertitel de auteur/bron vermeldt.

Afbeeldingen in tekst

Gebruik meerdere afbeeldingen in een artikel en verwerk jouw keywords in de tekst en afbeelding bestandsnamen, alt tags, etc. Focus je niet alleen op de exacte keywords, maar ook op de afgeleide keywords en longtail keywords. Zorg er voor dat jouw pagina relevante content bevat voor jouw doelgroep.

Pagespeed

Website snelheid is een zeer kritische factor voor SEO. Jij kan wel de meest relevante content hebben, maar als je site daardoor erg traag is dan toont Google jouw webshop niet.
Afbeeldingen kunnen grote bestanden zijn waardoor de ophaalsnelheid van jouw pagina erg laag is.

Tip:

  • Gebruik Google Page Speed Insights
  • Gebruik GTMetrix.com

Google Page Speed Insights    Page Speed GTmetrix

Meest voorkomende fout is het gebruik van te grote afbeeldingen. Google straft dat af. Zij willen niet dat een door hen aangeraden website de databundel van een mobiele gebruiker leeg trekt door te grote afbeeldingen.

Video SEO

Naast afbeeldingen wordt ook Video ingezet voor SEO. Dit komt omdat Youtube van Google is. Youtube is na Google ’s werelds grootste zoekmachine. Zelfs groter dan Bing of Yahoo.

Hoe meer views jouw video heeft, des te hoger jij in de zoekresltaten terecht komt. En als jouw video goed is, dan is er ook een grotere kans dat de bezoeker naar jouw webshop komt.

Tip

  • Geef jouw video een relevante titel
  • Geef jouw video een omschrijving met keywords
  • Geef jouw video tags met keywords

Youtube bezoekers vast houden

Vimeo en Youtube zijn platformen waar jij makkelijk en gratis jouw video’s kan opslaan. De video’s kan jij vanuit jouw CMS aanroepen en starten. Je wilt echter niet dat als iemand jouw video bekijkt dat deze dan in Youtube op zoek gaat naar andere video’s en dat jij dan deze potentiële klant kwijt ben. Let daarom op hoe je de video embed in jouw webshop

Het is belangrijk voor jouw SEO dat men zo lang mogelijk op jouw website blijven. De zogeheten ‘Dwell time’

Dwell time

Dwell Time is letterlijk vertaald ‘dwaal tijd’: de tijd dat een bezoeker ronddwaalt op je website. Deze tijd wordt gemeten vanaf het moment dat je klikt op de sitelink in de zoekresultaten tot het moment dat je besluit weer terug te gaan naar de SERPs (Search Engine Result Pages).

Het verhogen van de Dwell Time van website bezoekers heeft twee voordelen:

1. Als bezoekers langer op je website blijven, betekent dit dat jouw website het gewenst resultaat was voor de bezoeker. Iemand vindt bijvoorbeeld een antwoord op zijn vraag, ziet een interessant instructiefilmpje of is geïnspireerd geraakt door de foto’s. Wat de reden ook mag zijn: je website relevant maken heeft een positief effect op je conversie ratio.

2. Veel marketeers vermoeden dat de Dwell Time één van de ranking factoren is van Google. Als de Dwell Time van jouw website hoger ligt dan die van je concurrenten, is de verwachting dat Google jouw website uiteindelijk hoger zal plaatsen in de zoekresultaten dan die van de concurrent.

Outbound links

Het plaatsen van linkjes naar andere websites kan waarde hebben voor jouw SEO. Deze linkjes worden outbound links genoemd. Deze verrijken je contenten en vooral de gebruikerservaring van je bezoekers. Jij laat zien dat jij de verbanden ziet met andere relevante bronnen.

Google beloont jou voor een goede gebruikerservaring door jou een hogere positie op de SRP te geven.

Juist door de waarde voor je bezoeker prominent voorop te zetten in plaats van alleen aan je eigen webshop te denken, krijg jij een beloning van Google. Vooral als jij de outbound linkjes legt naar deskundigen, authoriteiten op een bepaald gebied dat relevant is voor jouw product.

Als jij een categoriepagina voor bijvoorbeeld kalligraferen (tekenen) wil optimaliseren voor SEO dan kan het helpen als jij op de categorie pagina van kalligraferen outbound linkjes legt naar websites van experts op het gebied van kalligraferen en websites die instructies en trainingen geven over kalligraferen.

Let wel op; het is tien keer beter om zelf die instructies en trainingen over kalligraferen in je eigen webshop te hebben. Mocht je daar nog geen tijd voor hebben dan kan je die tijd overbruggen met outbound linkjes.

Lengte van je content

De hoeveelheid relevante afbeedlingen, vidoe’s en outbound linkjes helpen jouw pagina mee om een betere positie in de zoekresultaten te krijgen. Naast deze rijke media is er natuurlijk ook nog jouw tekst op die pagina om nog relevanter te zijn voor jouw doelgroep. Maar hoevele tekst is nu te weinig of te veel?

De een adviseert 400 waarden de ander zegt duizend en weer een ander beweert dat het niets uitmaakt.

Google doet geen uitspraken over wat de lengte van ene tekst moet zijn. Wat zij wel al meerdere keren hebben uitgelegd dat alleen de relevantie van de tekst meetelt. Kan jij in enkele woorden de zoekopdracht van de bezoeker bantwoorden dan is dat prima. Is het een complex probleem waar de bezoeker een antwoord op zoekt dan is een langere  tekst ook prima.

Tip:

  • Schrijf niet voor zoekmachines, dus niet op basis van keyworddichtheid en minimale tekst lengte
  • Een artikel  moet precies zo lang zijn als jij nodig hebt om je punt te maken. Als dat 200 woorden zijn is het genoeg. En heb je er meer nodig is dat ook goed, dan schrijf je lekker door want het mogen er ook 2000 of meer worden.

Schrijf niet om het schrijven, want daarmee verlaag je het leesgemak. Blabla teksten zijn niet relevant voor je bezoeker. Een langer (en rijker) artikel zal meestal van meer waarde zijn voor je bezoeker dan een kort artikel.

Er zijn enkele grafieken in omloop over optimale tekst lengte, maar wanneer je er dieper induikt is dit steeds erg afhankelijk van de doelgroep waarvoor de tekst is en of de lezer nog aan het oriënteren is is op wat aangeschaft moet worden of dat de lezer al weet wat hij/zij wil en nu nog alleen op zoek is naar hoe snel het geleverd wordt.

gemiddeld aantal woordne

Google in-depth articles awards

In 2013 paste Google het zoekalgoritme voor de zoveelste keer aan. In die update van 2013 ontdekte Google dat zo’n 10% van de Google gebruikers niet alleen op zoek zijn naar snelle content, maar ook naar diepgaande informatie. Om die gebruikers tegemoet te komen werd Google Indepth Articles geintroduceerd

Tot 2015 werd op de SRP drie in-depthe articles getoond. Het algoritme van Google bepaalde zelfstandig welk artikel daarvoor in aanmerking kwam. Expert stelde dat zo’n artikel;

  • tussen de 2.000 en 5.000 woorden bevat
  • met een natuurlijke en tijdloze schrijfstijl
  • de inhoud diepgaand en vooral origineel is
  • voorzien van een onderliggende structuur van een toegankelijke pagina lay-out

In 2015 verdwenen deze in-depth articles plotseling, maar vlak daarna werden de artikelen weer getoond. Dit keer zonder de tekst in-depth articles, maar slechts met twee grijze lijntjes afgeschermd. Deze visuele markering is tegenwoordig ook weggehaald.

In 2016/17 bleek dat de SEO struktuur en de rich markup van je webpagina belangrijker werd. Dit wordt in een ander hoofdstuk verder uitgediept.

Wat belangrijk voor jouw webshop kan zijn is dat jij hoog kan scoren in de SRP door een pagina te publiceren waarin jij het allerbeste en meest waardevolle artikel schrijft over een bepaald onderwerp. Een artikel dat nergens anders op internet nog aanwezig is.

Vergelijk het met het schrijven van een white-paper. Te denken valt aan een artikel van 3.000 tot 5.000 woorden, voorzien van tientallen afbeeldingen en meerdere video’s. Deze pagina kan je dan ook via Facebook, Linkedin en social media verspreiden. Hoe meer mensen jouw pagina waarderen des te hoger jij in de zoekresultaten terecht komt.

Je bezoekers helpen jou dus aan een hogere Google positie. En dat nog eens gratis ook, wat wil jij nog meer?

Deze aanpak staat ook bekend als de wederkerigheid aanpak. Hoe meer jij geeft en deelt, des te meer krijg jij van je lezers terug. Door je te concentreren op het publiceren van het beste en meest waardevolle artikel rondom een bepaalde zoekterm, krijg jij de een bonusplaats bij Google.

Actielijst

  1. Begin je artikel met een pakkende afbeelding, waardoor men door blijft lezen
  2. Verrijk je tekst met meerdere afbeeldingen. Afbeeldingen geven emoties waardoor de lezer eerder een koper wordt
  3. Optimaliseer de teksten op je pagina aan de hand van je keywords en afgeleide keywords
  4. Optimaliseer van je afbeeldingen de bestandsnaam, titel, alt tag en ondertitel
  5. Zorg voor pakkende, relevante video’s (Youtube)
  6. Schrijf een top artikel waarmee je relevante problemen van je lezer oplost
  7. plaats relevante outbound linkjes naar relevante expert sites met een hoge ranking
  8. maak je content rijker met multimediaal
  9. Los met jouw content het probleem van de zoeker op

Onderstaande informatie is gebaseerd op door Google naar buiten gebrachte informatie

Wat is Google RankBrain?

Google RankBrain is een zelflerend (machine-learning) systeem of algoritme dat gebruikt wordt om zoekopdrachten te interpreteren (en als gevolg mogelijk zoekresultaten te rangschikken).

RankBrain is één van de honderden signalen in het complete Google zoekalgoritme, Hummingbird genaamd.

Maar RankBrain is snel uitgegroeid tot de 3e belangrijkste ranking factor, aldus Google (bron).

Dit is eigenlijk verwarrend. Op termijn verwacht ik dat Rankbrain namelijk het complete algoritme vervangt en dus alle signalen of ranking factors bevat. Rankbrain is dus ook nu waarschijnlijk al een verzamaling van signalen en dus eigenlijk niet te beoordelen als één ranking factor.

Belangrijke ranking factor

Google gebruikt RankBrain sinds begin 2015. Eind 2015 werd RankBrain al ingezet voor een “groot gedeelte” van alle zoekopdrachten (bron).

Sinds medio 2016 gebruikt Google RankBrain voor alle zoekopdrachten (bron).

Artificial intelligence

Vernieuwend aan RankBrain is dat Google voor het eerst (voor de zoekmachine) een systeem gebruikt dat zichzelf traint. Dit wordt vaak aangeduid met de term artificial intelligence (AI).

Hiermee is RankBrain anders dan andere technologieën en technieken die Google gebruikt in het complete algoritme.

Alle andere signalen die Google gebruikt zijn gebaseerd op ontdekkingen en inzichten die mensen hebben gehad in het werkveld van information retrieval. Kortom, andere signalen

Zoekopdrachten beter begrijpen

Voor zover bekend, lijkt RankBrain met name bedoeld voor het begrijpen van zoekopdrachten.

Hiermee kan Google webpagina’s in de zoekresultaten laten terugkomen zonder dat de woorden in de zoekopdracht op deze webpagina’s voorkomen.

RankBrain is hiermee onder meer een oplossing voor het feit dat 15% van alle zoekopdrachten nog nooit eerder gezien zijn door Google (bron).